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The BACW’s Bidding Commission hereby present questions made by companies with their respective 

answers.  

 

REMARK: The questions presented in this “Questions and Answers” shall be numbered as they are 

received by the Bidding Commission and may not match the numbering provided by the companies. 

Therefore, the Bidding Commission has answered previous questions on November 6, 2017, November 

8, 2017, November 10, 2017, November 13, 2017, and November 17, 2017. They are published on 

BACW’s website. 

 

Question 26 - In case of participation as a consortium, does the leading company need to be Brazilian? If 

yes, can be considered as previous experience the installation of a Geo antenna 13m ? 

Answer: No, the leading company does not need to be Brazilian. The leading company must comply with 

item 7.4 of the Basic Project:  

“7.4.The participation of a consortium of companies is permitted, in accordance to article 33, of Law 

8666/93, since it is an object of high complexity and dimensions, being a condition of leadership of the 

company responsible for the consortium, that it has a technical capacity, confirmed by certification, in 

the supply or integration of the solution contained in the object of this Basic Project.” 

Regarding the consortium leader, previous experiences of installing Geo antennas will not be accepted, 

as item 7.4 states that the previous experience shall be "in the supply or integration of the solution 

contained in the object of this Basic Project".  

Also, there is no requirement for the foreign company to be represented by a Brazilian company in the 

bid. For contractual purposes, as stated in item 6.1.8 of the Contract draft, the CONTRACTOR "shall 

constitute a public representative in Brazil with express powers to receive citations and respond 

administratively and judicially[...]". This public representative in Brazil (can be a law firm, a subsidiary, 

a technical firm, or any other company) is a legal requirement only 

to avoid abroad citations, that takes too long to be delivered and/or answered. The legal document, 

that constitutes the public representative in Brazil, must be presented at the signing of the contract 

and shall be issued in Brazil and/or be valid before Brazilian Government. 

 

Question 27 - If a company has a subsidiary in Brazil, the HQ’s previous experience (according with item 

15 – of Annex I) can be considered valid for its subsidiary?  

Answer: That depends. In jurisprudence for the years 2012 and 2013, the Federal Audit Court (TCU) has 

recognized that there may be an actual transfer of technical-operational capacity among companies that 

have been merged, demerged or merged. Therefore, the TCU understands that technical operational 

capacity certificates may remain valid and usable for bidding qualification, provided that it is proven that 

the technical capacity has in fact been transferred to the new company.   

So, to the previous experience be considered valid for its subsidiary, the HQ must prove that the 

technical capacity has, in fact, been transferred.  

As answered in the previous question, there is no requirement for the leading consortium company be 

Brazilian as there is no requirement for the foreign company to be represented by a Brazilian company 
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in the bid. For contractual purposes, as stated in item 6.1.8 of the Contract draft, the CONTRACTOR 

"shall constitute a public representative in Brazil with express powers to receive citations and respond 

administratively and judicially[...]". This public representative in Brazil (can be a law firm, a subsidiary, a 

technical firm, or any other company) is a legal requirement only to avoid abroad citations, that takes 

too long to be delivered and/or answered. The legal document, that constitutes the public 

representative in Brazil, must be presented at the signing of the contract and shall be issued in Brazil 

and/or be valid before Brazilian Government.  

 

Question 28  - We would like to have clarification about the requirement 2.31.1 of the ANNEX I TO THE 

BASIC PROJECT of IFB 173576 [MULTI-SATELLITE TRACKING ANTENNAS]: “2.31.1 Shall provide receptors 

and demodulators capable of simultaneously receiving, at least, 5 (five) channels (both on the X-band 

and the K-band).”  It may be interpreted in two ways: 1. The total number of required receivers and 

demodulators (for X and Ka band reception) is 5 (five). Simultaneous X and Ka band signals from one 

satellite will share these 5 channels. 2.  For another understanding, the system shall have 10 (ten) 

channels, 5 (five) for X-band, and 5 (five) for K-band. Please Clarify.  

Answer: As stated in the "CLARIFICATIONS TO THE BASIC PROJECT 1/2017-AMZSAR",C that was 

published along with the Basic Project (IFB 173576 - Annex I - Basic Project 1.4.2 English - Complete.pdf): 

“In the Annex I to the Basic Project version 1.4.2:  

3. In sections 2.31, 2.31.1 and 2.31.2, the word "channels" refers to the communication channels of the 

satellite with the station, that is, to each of the transmission carriers that the satellite has.  

4. Item 2.31 (and its sub-items) shall be read in conjunction with items 2.32, 2.33 and 2.35:  

a. Thus, sub-item 2.31.1 states that at least 5 channels must be simultaneously demodulated. This 

requirement supports, for example, the CBERS-4 satellite, which has 5 simultaneous carriers, and the 

solution must support the reception, demodulation and storage of all 5 carriers simultaneously. The 

carriers may be in a single polarization or distributed in the two polarizations.  

b. In section 2.32, the two independent inputs of IF must allow to process two polarizations 

simultaneously by receiver, allowing independent adjustments for each carrier (frequency, bandwidth, 

polarization, etc.).  

c. In item 2.33, the number of independent demodulators per receiver must be programmable from 2 to 

4. Thus, for each IF, one or two demodulators can be used, depending on whether it requires more or less 

demodulation capacity.  

d. In item 2.35, data acquisition rate of 1Gbps per channel (carrier) must be supported. As provided in 

items 2.31, 2.31.1, 2.31.2, 2.32, 2.33 and 2.35, it is CONCLUDED that:  

I. The solution shall allow to simultaneously receive, demodulate, process and store at least 5 carriers, 

with a data acquisition rate of 1Gbps per carrier, totaling 5 Gbps of total acquisition rate.   

II. The 5 carriers can be in the same polarization or distributed in the two polarizations, and they must be 

processed simultaneously in the sameway.  

III. Each receiver can have 2 to 4 demodulators. The set of receivers must supply five (5) demodulators per 

polarization, in order to meet the requirement of simultaneous processing of 5 (five) carriers of 1Gbps 

each.  
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IV. The supplier must dimension the receivers required for this requirement, depending on the capacity 

and configuration of those included in the proposal.  

V. The proposals shall be disqualified:  

i. that ignore the limit of 4 simultaneous demodulations per receiver; 

ii. that do not consider, in the set of receivers, the simultaneous reception, demodulation and storage of 5 

carriers of 1Gbps each, wether in a single polarization or distributed in two polarizations;  

iii. that do not consider 1:1 redundancy of the receivers. 

There is no requirement to simultaneously receive, from the same satellite, the X- and Kband channels, 

so each satellite pass will downstream in X- or K-band, not both. There should be noted that the solution 

shall support the simultaneous decoding/reception/processing in S-band and data band (X- or K-band).” 

 

Question 29 - We would also like to request for an extension of two weeks (i.e. by 11th December 2017) 

for the submission of the qualification documents and Price Proposal, in order to submit a competitive 

response considering the requirements laid out in the tender.  

Answer: At this point, this solicitation cannot be postponed.  

 

Question 30 - What is the minimum no. of demodulators per IF input of the data receiver which is 

required?  

Answer: As stated in item 2.32 and 2.33 of the ANNEX I TO THE BASIC PROJECT 1/2017-AMZSAR: 2.32. 

Number of independent IF signal inputs: 2 (two). 2.33. Number of independent demodulators per 

receiver: from 2 (two) to 4 (four). So, the number of demodulators per IF input on one considered data 

receiver shall be from 1(one) to 2(two). Also, should be noted what is stated in the "CLARIFICATIONS TO 

THE BASIC PROJECT 1/2017- AMZSAR",C that was published along with the Basic Project (IFB 173576 - 

Annex I - Basic Project 1.4.2 English - Complete.pdf): 

In the Annex I to the Basic Project version 1.4.2: 

[...] 

As provided in items 2.31, 2.31.1, 2.31.2, 2.32, 2.33 and 2.35, it is CONCLUDED that: 

I. The solution shall allow to simultaneously receive, demodulate, process and store at least 5 carriers, with 

a data acquisition rate of 1Gbps per carrier, totaling 5 Gbps of total acquisition rate. 

II. The 5 carriers can be in the same polarization or distributed in the two polarizations, and they must 

be processed simultaneously in the same way. 

III. Each receiver can have 2 to 4 demodulators. The set of receivers must supply five (5) demodulators 

perpolarization, in order to meet the requirement of simultaneous processing of 5 (five) carriers of 

1Gbps each. 

IV. The supplier must dimension the receivers required for this requirement, depending on the capacity and 

configuration of those included in the proposal. 

V. The proposals shall be disqualified: 

i. that ignore the limit of 4 simultaneous demodulations per receiver; 

ii. that do not consider, in the set of receivers, the simultaneous reception, demodulation and storage of 5 

carriers of 1Gbps each, wether in a single polarization or distributed in two polarizations; 
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iii. that do not consider 1:1 redundancy of the receivers. 

So, there shall be 1(one) hot standby receiver for each active one (1:1 redundancy). 

Also, the CONTRACTOR shall consider that the solution must be capable of receiving 5 

simultaneous channels than can be distributed in each polarization. So, depending on the receiver 

configuration, there shall be provided: 

a. receivers with two IF ports (one for LHCP and one for RHCP) and 1 demodulator per IF: 5 

active receivers and more 5 hot standby receivers; or 

b. receivers with two IF ports (one for LHCP and one for RHCP) and 2 demodulators per IF: 3 

active receivers and more 3 hot standby receivers.  

 

Question 31 - Whether data receivers are required in both X-band & K-band? OR, one set of receivers 

can be used interchangeably for X-band & K-band?  

Answer: There is no requirement to simultaneously receive, from the same satellite, the X- and K-band 

channels, so each satellite pass will downstream in X- or K-band, not both. That said, the receivers can 

be used interchangeably for X-band & K-band. 

 

Question 32 - Whether decoder for any forward Error Correction Code is required in data receiver? If so, 

what type of decoder(s) is (are) required?  

Answer: All FEC codes needed to support decoding the analog signal, from the satellites listed, must be 

rovided by the CONTRACTOR, as stated in items 1.1.2 to 1.1.3.2.1 of the ANNEX I TO THE BASIC PROJECT 

1/2017-AMZSAR: 

1.1.2. For the X-band, all these satellites should be supported: CBERS-4, COSMO-SkyMed, Kompsat-5, Landsat-8, 

RadarSat-2, Alos-3, Gaofen-3, ResourceSat-2, RISAT-1, Sentinel-1, Sentinel-2, TanDEM-X, EROS-B and TerraSAR-X. 

1.1.2.1. The CONTRACTOR shall provide any necessary equipment, software or license for the demodulation of the 

analog signal from all satellites listed. 

1.1.2.2. The CONTRACTOR shall obtain the necessary information (frequency, bandwidth, MODCOD, etc. ) with the 

operators of the satellites informed. 

1.1.2.3. For FAT and SAT, the CONTRACTOR must configure the antenna to track one of the missions listed in 

1.1.2, save the raw file resulting from the pass and presenting it to the PURCHASER. 

1.1.2.3.1. The PURCHASER shall arrange for the scheduling of the satellite with the satellite provider and inform the 

CONTRACTOR, at least 15 (fifteen) days in advance, for the proper configuration of the system for the FAT and SAT. 

1.1.2.3.2. The PURCHASER will validate the raw file, directly and/or processing it, in the latter case, generating the 

corresponding Single Look Complex - SLC file. 

1.1.3. For the band-K, the downlink signal should reach the demodulators. 

1.1.3.1. It should be possible to demodulate the K-band received signal, using the satellite ICD information, if the basic 

demodulation settings (MODCOD) are compatible with those of the satellites listed in item 1.1.2. 

1.1.3.2. For FAT and SAT, a simulated transmission shall be used or, if available, a satellite downlink in K-band (LEO or 

GEO) shall be used. 

1.1.3.2.1. If the basic demodulation settings (MODCOD) are compatible with those of the satellites listed in item 

1.1.2, the CONTRACTOR shall record the raw file resulting from the pass, presenting it to the PURCHASER. 
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Question 33 - Please confirm that the data can be considered as uncoded for 1 Gbps 8PSK data at 400 

MSPS symbol rate.  

Answer: Yes, It is confirmed. 

 

Question 34 - What are the specifications of TT&C processor / modem?  

Answer: As stated in items 1.2 and 1.2.1 of the ANNEX I TO THE BASIC PROJECT 1/2017-AMZSAR: 

1.1.2. For the X-band, all these satellites should be supported: CBERS-4, COSMO-SkyMed, Kompsat-5, 

Landsat-8, RadarSat-2, Alos-3, Gaofen-3, ResourceSat-2, RISAT-1, Sentinel-1, Sentinel-2, TanDEM-X, EROS-

B and TerraSAR-X. 

[...] 

1.2. Shall be capable of reception and transmission of analog signals in S-band (TT & C capability) for all 

the satellites listed in item 1.1.2, with auto-track functionality. 

1.2.1. The CONTRACTOR shall provide any equipment (such as modems for TT & C), software or license 

required for the demodulation of the analogue signal from all satellites listed. 

The TT&C processor/modem must be capable to support (modulation and demodulation) all satellites 

listed in item 1.1.2. This requirement includes the MODCOD+FEC licenses, processing capabilities, and 

any other requirement to perfectly communicate will all satellites listed. Once the PURCHASER connects 

its data encoder (provided by the satellite operator) to the solution, the TT&C modems must send and 

receive the streams and allow perfect communication. 

 

Question 35 - What is required to be done with TTC processor output (bit synchronized output)?  

Answer: If it's the telemetry and and commands IP packets, it shall reach the 10GbE data switch and be 

available to the PURCHASER for testing purposes only, at the SAT and FAT. If it's the serial data/clock, 

and it's needed for auto tracking, Time and Frequency or the Monitoring and Control systems, it shall be  

delivered to them, otherwise it must be available to the PURCHASER for testing purposes only, at the 

SAT and FAT. 

 

Question 36 - Will Purchaser have the data encoder to be given as TTC processor input for tele-

command?  

Answer: Yes, the PURCHASER will have the data encoder (provided by the satellite operator) to be given 

as TT&C processor input. 

 

Question 37 - Please explain the redundancy philosophy for down converters. – Whether 2 nos. of down 

converters are required for each of LHCP & RHCP signals? OR, 1 no. for each of LHCP & RHCP signals and 

one common unit for hot redundancy?  

Question 38 - Please explain the redundancy philosophy for up converters. – Whether 2 nos. of up 

converters are required for each of LHCP & RHCP signals? OR, 1 no. for each of LHCP & RHCP signals and 

one common unit for hot redundancy?  
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Answer: The downconverters and upconverters (either for X- or K-band) should be sized and installed in 

1+1 configuration. That said, there shall be one hot standby unit for each active unit. The number of 

downconverters depends on whether they are multiband downconverters (capable of converting X-, S- 

and/or K-band at the same time) or single band downconverters. In any case, there shall be noted that 

there is no requirement to demodulate, at the same time, the X- and Kband signals, since one satellite 

pass will downstream in X- or K-band, not both. But there is a requirement to support simultaneous S-

band and data band (X- or K-band) demodulation, reception and processing. 

 

Question 39 - Please confirm whether the data matrix switch is to be connected to the data receiver 

output or not?  

Answer: The data matrix switch is to be connected to the data receiver input, allowing to direct the 

downstream to be demodulated/decoded/processed by a specific set of receivers. The result from the 

receivers (raw digital file) shall be stored and available through the network (a 10GbE switch must be 

provided) as stated in items 2.31.2 to 2.31.3.1 of the ANNEX I TO THE BASIC PROJECT 1/2017-AMZSAR: 

2.31.2. Shall be provided a SAS Storage 3.0 or higher, of at least 5 TB (available), in RAID5 for temporary 

storage of the processed digital stream (raw digital data) of each of the transmission channels of the 

satellite. 

2.31.2.1. Access to the files shall be made available to the local network, by FTP, NFS and CIFS protocols, 

using dual 10GbE network interface (2 x 10GbE). 

2.31.3. Equipments that communicates through ethernet ports shall be interconnected by 10GbE (or 

higher) switches. 

2.31.3.1. 8 (eight) free and fully configured 10GbE ports must be available to connect the solution to the 

PURCHASER's local network. 

 

Notwithstanding, In accordance with the Invitation For Bid 173576/CABW/2017 item 25.1 “Any doubts 

arising from the provisions of this Invitation for Bid may be the subject of consultation, in writing, to the 

Bidding Commission in charge of this bidding process, up to 48 hours before the delivery of the 

proposals.  

Based on that, the BACW’s Bidding Commission reinforces that questions shall be submitted to 

con@cabw.org and no agents outside BACW should be copied in the e-mail. Thus, only answers 

published in BACW’s website are considered official and part of the solicitation file. 

 

Furthermore, the Brazilian Aeronautical Commission appreciates the question, and stands available to 

clarify and explain any doubts or concerns in order to increase the BID quality. Any questions or 

concerns must be submitted to con@cabw.org 

 

Note: This information has been made available at BACW website in the publishing for the related Bidding Process. 

http://www.cabwnews.com/index.php/solicitations.html  
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